Autokosten-en BTW bij privé auto

Bij veel ondernemers ontstaat er onduidelijkheid over het wel of niet opvoeren van de autokosten als zakelijke kosten in de winst-en verliesrekening.

De regel is echter wanneer je als ondernemer geen auto op de balans geboekt hebt staan, je geen autokosten op mag voeren in de winst-en verlies rekening. Onder autokosten vallen naast brandstof, verzekering, tol etc. ook de parkeerkosten.

Wel mag je 19 cent per zakelijk gereden kilometer als kosten boeken in de winst-en verliesrekening. Er zijn een aantal handige apps waarin je deze zakelijke kilometers bij kunt houden en per maand of jaar heel makkelijk een uitdraai kunt maken en naar je boekhouder kunt sturen.

In deze 19 cent zitten alle autokosten verwerkt.

Naast de kosten wordt er ook vaak gevraagd naar de BTW van de autokosten. Er is een mogelijkheid om de BTW voor de zakelijk gereden kilometers terug te vorderen. Woon-werkverkeer wordt hierbij gezien als privé kilometers.

Mocht je BTW over de zakelijk gereden kilometers terug willen vorderen dan kun je hiervoor een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Op basis hiervan kun je de zakelijk terug te vorderen BTW berekenen.

Voorbeeld:

Je rijd 5.000 kilometer zakelijk en 10.000 kilometer privé. In totaal heb je € 1.000,- aan BTW terug te vorderen. Hiervan mag je dan € 1.000 x 5.000 / 15.000 = € 333,- aan zakelijke BTW terug vorderen.

Mocht je geen sluitende kilometeradministratie bijhouden, dan is het ook mogelijk om alle BTW over het onderhoud en gebruik af te trekken. In dit geval maak je eind van het jaar een correctie hierop door 1,5% van de cataloguswaarde (inclusief BTW en BPM) als verschuldigde BTW te boeken.

Voor vragen stuur een mail naar info@admick.nl.